Απώλεια βάρους

 

Για μία αποτελεσματική προσπάθεια απώλειας βάρους και μακροχρόνιας διατήρησης του, απαιτούνται αλλαγές των διατροφικών μας συνηθειών, απόκτηση (και αύξηση) συνηθειών κίνησης/άθλησης, καθώς και ρύθμιση των καταστάσεων stress και των όποιων προβλημάτων υγείας. 

Οι αλλαγές των διατροφικών συνηθειών μας είναι καλό να αφορούν επιλογές που μας ταιριάζουν, μας αρέσουν, συμβάλλουν στην υγεία μας συνολικά και μπορούμε να τις επαναλαμβάνουμε συχνά και μακροχρόνια, ώστε να γίνουν τρόπος ζωής

Αντίθετα, οι στερητικές “δίαιτες” είναι συχνά ανθυγιεινές και οδηγούν σε αυξημένο stress, ψυχολογική πίεση, αδυναμία εκτέλεσης τους μακροχρόνια, παραίτηση και εν τέλει, επανάκτηση του βάρους.

Για αυτό τον λόγο οι μικρές, σταθερές αλλαγές μπορούν να κάνουν αθροιστικά μεγάλη διαφορά. 

Παρακάτω ακολουθούν μερικά ΝΑΙ και ΟΧΙ που μπορεί να επιλέξει και να τηρήσει κάποιος, προτιμώντας κάθε φορά κάτι και αποφεύγοντας κάτι άλλο: 

ΝΑΙ στο τσάι ή άλλο αφέψημα κάθε μέρα, κυρίως το απόγευμα. Προσφέρει ενυδάτωση, είναι αντιοξειδωτικό και χαρίζει μακροβιότητα. Το μαύρο τσάι έχει τεϊνη, δηλαδή καφεΐνη σε μικρότερη δόση, το τσάι του βουνού ακόμη λιγότερο, τα αφεψήματα (χαμομήλι, τίλιο, μαντζουράνα κ.α.) καθόλου. 

ΟΧΙ στους καφέδες -ή έστω λιγότερους και χωρίς ζάχαρη ή κρέμα. Προσθέτουν stress, υπερένταση, αϋπνίες, θερμίδες.

ΝΑΙ στο αυγό: συχνά το ένα από τα δύο γεύματα μπορεί να είναι δύο αυγά και σαλάτα ή ένα ή δύο για πρωινό κάθε μέρα, δεν “βλάπτει” τη χοληστερίνη όπως επί δεκαετίες πιστεύαμε -είναι η υψηλότερης  βιολογικής αξίας τροφή. Κάνει καλό  ιδιαίτερα στα παιδιά και στους υπερήλικες, καλύτερα να είναι χωριάτικο ή βιολογικό, μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους, προτιμούμε τους διαιτητικούς. 

ΟΧΙ στα γαλακτοκομικά. Το γάλα -ιδίως το αγελαδινό- είναι οξειδωτική τροφή, το τυρί είναι παχυντικό, αλμυρό και λιπαρό μαζί. Το γάλα αμυγδάλου ή καρύδας δεν είναι γάλα, αλλά χυμός φρούτου. 

ΝΑΙ στα φρούτα που χορταίνουν και βοηθούν το έντερο, καλύτερα τα εποχής και τα ντόπια παρά του εξωτερικού και όσα που ωριμάζουν στα ψυγεία. 

ΟΧΙ στου συσκευασμένους χυμούς φρούτων, έχουν πολλές θερμίδες με χαμηλή διατροφική αξία.

ΝΑΙ στο ψάρι και σαλάτα σαν συχνή επιλογή. 

ΟΧΙ στα κρέατα, ιδίως τα επεξεργασμένα, τα  κακής προέλευσης και εκτροφής.

ΝΑΙ στο σπιτικό φαγητό! Το μαγείρεμα είναι διαδικασία χαλάρωσης, ευχαρίστησης, φροντίδας του εαυτού μας και των οικείων μας. 

ΟΧΙ στα έτοιμα φαγητά, “του απ’ έξω” και της παραγγελίας. Είναι βαριά επεξεργασμένα, παχυντικά, γεμάτα συντηρητικά και ακριβότερα.

ΝΑΙ στα όσπρια, τα γεμιστά, το σπανακόρυζο, τα φαγητά εποχής. 

ΟΧΙ στα συνοδευτικά τους (πολλές φέτες ψωμί, τυρί χωρίς μέτρο κ.λπ.,) όπως και στο δεύτερο ή το ένα μεγάλο πιάτο. Με προσοχή τα αμυλώδη (ψωμί, πατάτα, ρύζι, μακαρόνι), είναι υγιεινά σε μικρές μερίδες. Προτιμάμε τα λιγότερο επεξεργασμένα, όπως μαύρο ρύζι και μακαρόνι, ψωμί ολικής άλεσης.

ΝΑΙ στα καυτερά, στο πιπέρι, τις καυτερές και άλλες πιπεριές και τη μουστάρδα light χωρίς συντηρητικά -είναι υγιεινά και μακροβιοτικά.

ΝΑΙ στο πρωινό! Καλύτερα ένα ή δύο αυγά ή/και δύο φρυγανιές, παρά γάλα με δημητριακά. Ναι και στο δεκατιανό, ένα φρούτο ή κριτσίνι, κουλούρι μόνο αν το χρειαζόμαστε ώστε να αποφεύγουμε το μεγάλο μεσημεριανό, ιδίως αν είναι αργά. 

ΟΧΙ στο τοστ ως διαιτητικό και light! Είναι τρία “ανθυγιεινά” είδη μαζί, το τυρί, το ζαμπόν και το ψωμί του τοστ σε συσκευασία μακράς διάρκειας με συντηρητικά. 

ΝΑΙ στις φέτες ψωμιού τοστ από τον φούρνο, που αντέχει 5 – 7 ημέρες. Προτιμότερο είναι να επιλέγετε ψωμί σικάλεως ή πολύσπορο. 

Μερικά από αυτά τα ΝΑΙ και ΟΧΙ είναι ένας καλός τρόπος ελέγχου της παχυσαρκίας, στο πλαίσιο μιας ολιστικής ιατρικής υποστήριξης. Αν χρειαστεί πρόσθετη θεραπευτική βοήθεια, ο Ωτοβελονισμός είναι αποτελεσματικός για τον έλεγχο της βουλιμίας, του κορεσμού και της βελτίωσης του ψυχισμού μας σε σχέση με το φαγητό.