Θεραπεία παχυσαρκίας με ΩΒ

 

Η παχυσαρκία είναι ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο πρόβλημα υγείας στον σύγχρονο αστικό τρόπο ζωής, το οποίο ενισχύεται με το πολλαπλό stress, την κακή διατροφή και την έλλειψη άσκησης.

Στον αντίποδα, πολύ συχνές είναι οι προσπάθειες αδυνατίσματος με υπερβολικά στερητικούς και ανθυγιεινούς τρόπους για γρήγορο αποτέλεσμα, που οδηγούν ωστόσο σε αυξομειώσεις βάρους, παραίτηση αλλά και δημιουργία στερητικών καταστάσεων και συμπτωμάτων.

Ο Ωτοβελονισμός σε συνδυασμό με τη σωστή ψυχολογική και διαιτητική υποστήριξη είναι μια αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδος, που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους αλλά και μακροχρόνιας διατήρησής του. 

 

Συγκεκριμένα, ο Ωτοβελονισμός βοηθάει:

α. Στον έλεγχο, τροποποίηση και ελάττωση του συνολικού stress που υπάρχει στο Νευρικό Σύστημα και εκδηλώνεται με διάφορα συμπτώματα, οξέα ή χρόνια, όπως: αλγίες, αλλεργίες, κόπωση, διαταραχές ψυχισμού, ύπνου, έμμηνου ρύσης κ.α.

β. Στον έλεγχο της βουλιμίας, της καταναγκαστικής επιθυμίας για γλυκό, αλμυρό ή  τσιμπολόγημα, κάποιες ώρες ειδικά ή και όλη τη μέρα.

γ. Στον έλεγχο του κορεσμού, της πείνας, της ανάγκης για ένα ή δύο μεγάλα γεύματα ή και στην πρόσθετη ανάγκη για γλυκό ή ποτό μαζί ή μετά το μεγάλο γεύμα.

δ. Στη ρύθμιση και αντιμετώπιση συμπτωμάτων ψυχισμού όπως άγχος, φοβίες, διαταραχές ύπνου, διάθεσης κ.α.

ε. Στον έλεγχο άλλων προβλημάτων υγείας που συνυπάρχουν συχνά χωρίς καλή αποτελεσματική φαρμακευτική ή άλλη ιατρική βοήθεια όπως ημικρανία, κεφαλαλγία, αρθρίτιδα, κολίτιδα, δερματίτιδα, νευραλγία κ.α.

 

Απαιτούνται:

α) Αλλαγές και διαχείριση των στρεσογόνων καταστάσεων, των ρόλων και τρόπων ζωής με ρεαλισμό, υπομονή και επιμονή.

β) Αλλαγές και υιοθέτηση βιώσιμων συνηθειών διατροφής που είναι δυνατόν να τηρηθούν μακροχρόνια, χωρίς να προσθέτουν ωστόσο stress και στερητική κατάσταση.

γ) Αλλαγές στις συνήθειες κίνησης – άσκησης με τρόπο που να μπορεί να τηρηθεί μακροχρόνια και να βοηθήσει στη διατήρηση της απώλειας βάρους.

 

Τρόπος εφαρμογής:

Ο Ωτοβελονισμός είναι εύκολος και απλός στην εφαρμογή του μετά την αρχική εξοικείωση. Ανιχνεύουμε την ωτική επιφάνεια με ειδικό μηχάνημα εντόπισης εστιών stress ως διαφοράς ηλεκτρικού δυναμικού υποδορίως. Τοποθετούμε 3 – 6 μικρά αυτοκόλλητα τσιροτάκια (στο χρώμα του δέρματος) στο κάθε αυτί (στην επιφάνεια του ωτικού πτερυγίου), τα οποία φέρουν στο κέντρο ένα μικρό πλαστικό -σαν φακή- το οποίο στηρίζει ένα μικρό βελονάκι μήκους 0.3 έως 0.9 χιλιοστών. Αυτά μένουν στο αυτί για 10 έως 20 ημέρες. Είναι ανώδυνα και δίνουν θεραπευτικό μήνυμα στο απέναντι εγκεφαλικό ημισφαίριο. Τα πιέζουμε και τα ενεργοποιούμε 3 – 4 φορές την ημέρα προ φαγητού και σε ύπαρξη συμπτωμάτων, όπως βουλιμία, άγχος, πονοκέφαλος κ.α. Γίνεται αφαίρεση και επανάληψη της θεραπευτικής συνεδρίας ανά 2 ή 3 εβδομάδες αρχικά και πιο αραιά αργότερα, ενισχύοντας και διατηρώντας το καλό θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Η αρχική θεραπευτική συνεδρία συχνά διαρκεί μία έως δύο ώρες, με λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και διερεύνηση των αιτιολογικών παραγόντων της παχυσαρκίας και των τρόπων αντιμετώπισης της, που είναι σημαντική και αναγκαία συνθήκη. Ενίοτε γίνονται επαναλήψεις αραιότερα αν προκύψει ξανά βουλιμία ή άλλη απορρύθμιση π.χ. μετά από διακοπές, γιορτές, στρεσογόνα συμβάντα.

Η απώλεια βάρους είναι συχνά δύσκολη, έχοντας περιόδους ενθουσιασμού και δυσκολιών/παραίτησης. Ο γιατρός μοιράζεται μία σημαντική ευθύνη στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει, με ρύθμιση των προβλημάτων υγείας, αλλαγές τρόπων ζωής και συνηθειών διατροφής, απόκτηση ήπιας-εύκολης-τακτικής συνήθειας άσκησης.

 

Νευροφυσιολογική ερμηνεία της διατροφής

Κάθε φορά που κάνουμε δίαιτα για κάποιο χρονικό διάστημα, ο οργανισμός μας το αντιλαμβάνεται ως κατάσταση λιμού και αντιδρά με αύξηση της πρόσληψης και της αποθήκευσης τροφής. Έτσι τελειώνει η δίαιτα, ακολουθεί υπερφαγία και ανάκτηση βάρους.

O Ωτοβελονισμός κάνει επαναρύθμιση των ομοιοστατικών μηχανισμών ελέγχου του βάρους του σώματος, καθώς υπεισερχόμαστε στον υποθαλαμικό μηχανισμό ρύθμισης της ομοιοστασίας της διατροφής και σε πολλαπλούς μηχανισμούς ρύθμισης. Με τον ερεθισμό της κόγχης του ωτικού πτερυγίου και της ρύθμισης του τόνου του πνευμονογαστρικού και άλλων νεύρων που είναι εκεί, επιτυγχάνουμε τον ερεθισμό των πυρήνων του υποθαλάμου και προκαλούμε το αίσθημα του κορεσμού και την επιμήκυνση των μεσοδιαστημάτων λήψης τροφής.

Ειδικότερα, το σημείο του στομάχου δρα στη “βιολογική πείνα”.  Στην συναισθηματική ή “νευρική” πείνα δρα πολύ καλά το σημείο της ψυχοσωματικής εξισορρόπησης (shenmen), το οποίο έχει νεύρωση από το τρίδυμο νεύρο.

 

Ο ρόλος της άσκησης

Η ένταξη της άσκησης στην καθημερινότητά μας είναι, μαζί με μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, η σπουδαιότερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε για την υγεία μας. Η απώλεια βάρους χωρίς άσκηση και χωρίς ισορροπημένο διαιτολόγιο – ακολουθώντας π.χ. μία χημική ή πρωτεϊνική δίαιτα – οδηγεί σε απώλεια μυϊκής μάζας, χαμηλότερο μεταβολισμό και γρήγορη αύξηση του βάρους εκ νέου.

Ιδανική είναι η συχνή αερόβια και με ήπιες αντιστάσεις άσκηση, η οποία:

1. “Καίει” θερμίδες, διατηρεί τη μυϊκή μάζα και βελτιώνει τον ρυθμό του μεταβολισμού, ο οποίος μένει σε υψηλότερα επίπεδα ακόμη και μετά το αδυνάτισμα

2. Βοηθάει στη σύσφιξη του σώματος, στην ελάττωση του ενδοκοιλιακού και του τοπικού υποδόριου λίπους και στην αποκατάσταση της τοπικής χαλάρωσης που προκύπτει από το αδυνάτισμα

3. Προφυλάσσει από την οστεοπόρωση

4. Βοηθάει το κυκλοφορικό σύστημα και μετριάζει τα συμπτώματα φλεβίτιδας

5. Βοηθά να μένουμε πιο ήρεμοι, με λιγότερο stress και “νεύρα” που συχνά προκαλούν λαιμαργία, ανάγκη για μεγάλο γεύμα ή ενδιάμεσο τσιμπολόγημα.

Η επιτυχία σε ένα πρόγραμμα άσκησης είναι να επιλέξετε μία δραστηριότητα που θα σας αρέσει και θα γίνει “χόμπυ”, δηλαδή ευχάριστη συχνή ή καθημερινή συνήθεια και τρόπος ζωής.

 

Άλλες προτεινόμενες μορφές άσκησης:

  • Το βάδισμα είναι μια ήπια, εύκολη, βολική και πολύ αποτελεσματική άσκηση. Μετά από έναν καλό περίπατο με γρήγορο βάδισμα νιώθουμε πιο ευδιάθετοι και χαλαροί, λιγότερο αγχώδεις, με λιγότερη “ανάγκη” για φαγητό.

  • Ο διάδρομος, το στατικό ποδήλατο, το ελλειπτικό στο σπίτι ή στο γυμναστήριο είναι μια πολύ βολική και αποδοτική αερόβια άσκηση που μπορεί να γίνει καθημερινή συνήθεια και να βοηθήσει περισσότερο από άλλες στο αδυνάτισμα, στην απόκτηση και διατήρηση καλής φόρμας και καλής φυσικής κατάστασης.

  • Τα λάστιχα διατάσεων, τα βαράκια, οι κοιλιακοί, το ποδήλατο, το τρέξιμο, το κολύμπι, το τένις, το πινγκ πονγκ είναι μερικές ακόμα  φιλικές επιλογές. Ειδικά τα λάστιχα διατάσεων είναι μια άσκηση πολύ αποδοτική στην ελάττωση του μυϊκού stress της καθιστικής δουλειάς και διαβίωσης αλλά και πολύ βολική στην εφαρμογή της ως συνήθεια, που μπορεί να γίνεται καθημερινά για 20 – 30 λεπτά χωρίς σπατάλη πρόσθετου χρόνου προετοιμασίας ή μετακίνησης.

 

*ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ 

 

Έλεγχος βουλιμίας & θεραπεία παχυσαρκίας με Ωτοβελονισμό, επί 800 περιπτώσεων.

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παχυσαρκίας,
Αθήνα 30.10 – 1.11.1997. Περιλήψεις, σελίδα 49.

Περίληψη. Έγινε ωτοβελονισμός του σημείου του στομάχου και του σημείου ψυχοσωματικής εξισορρόπησης για τον έλεγχο της βουλιμίας και του άγχους και την βοήθεια στην απώλεια βάρους σε 800 άτομα τη διετία 1993-94. Χρησιμοποιήθηκαν ημιμόνιμες βελόνες, που έμεναν 10-15 ημέρες και επανατοποθετούνταν μετά από 2-3 ημέρες. Συγχρόνως, δίνονταν οδηγίες αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Συμμετείχαν 683 γυναίκες και 117 άνδρες από 18 έως 76 ετών. Υπήρξε διετής παρακολούθηση του αποτελέσματος.

Αναγνώρισαν  θεραπευτική  βοήθεια στην ελάττωση της λαιμαργίας 649 άτομα (81,1%) και στην ελάττωση του “αναφερόμενου άγχους” 326 (46,7%) εκ των 697 ατόμων που δήλωναν συμπτωματολογία “άγχους”. Υπήρξε έναρξη συνήθειας τακτικής άσκησης σε 305 άτομα (43,4%), εκ των 703 που δεν είχαν τέτοια συνήθεια.

436 άτομα (54,5%) είχαν τον πρώτο μήνα % Απώλεια Σωματικού Βάρους (% Α.Σ.Β.) μεγαλύτερη του 3% και παρακολουθήθηκαν από 3 έως 24 μήνες, αναλόγως της ανταπόκρισης τους στο προτεινόμενο πρόγραμμα που δεν ήταν δεσμευτικό χρονικά στην ανανέωση της ωτοβελονιστικής βοήθειας και στην παραμονή σε προσπάθεια δίαιτας. Η ετήσια % Α.Σ.Β.  ήταν  3-9% σε 106 άτομα, 10-19% σε 88 άτομα και  20% σε 14 άτομα.

Η μακροχρόνια διατήρηση της ελάττωσης του βάρους είχε σχέση με τον αριθμό των συνεδριών και την διάρκεια της διαιτητικής προσπάθειας και παρέμεινε στο 66% όσων παρακολουθήθηκαν στο 6μηνο, 48% στο έτος και 20% στη διετία.

Συμπεράσματα. Η θεραπευτική βοήθεια στον έλεγχο της βουλιμίας και του άγχους με ωτοβελονισμό του σημείου του στομάχου και του Shenmen είναι ισχυρή. Σχεδόν τα 2/3 των ατόμων που συμμετείχαν με μία τουλάχιστον συνεδρία έχουν αρχικό αποτέλεσμα στην % Α.Σ.Β. (64.4%) και άνω του 1/3 (35.5%) διατηρούν ή συνεχίζουν την % Α.Σ.Β. και μετά το 6μηνο.

Η αναγνώριση της θεραπευτικής βοήθειας είναι υψηλή στον έλεγχο της βουλιμίας (81.1%) και του συνυπάρχοντος άγχους (46.7%) κατά την επικοινωνία μετά το πρώτο 20ήμερο. Ο ωτοβελονισμός του σημείου του στομάχου και του Shenmen σε επαναλαμβανόμενες συνεδρίες ανά 15-20 ημέρες προσφέρει σε σημαντικό ποσοστό ατόμων και σε ικανοποιητικό βαθμό θεραπευτική βοήθεια. Η σωστή χρήση του σε ένα πρόγραμμα ελέγχου της παχυσαρκίας μπορεί να βοηθήσει σημαντικά και μακροχρόνια, πιθανόν περισσότερο από άλλα αντίστοιχα ιατρικά προγράμματα (π.χ. φάρμακα, διαιτολόγια, ψυχολογική υποστήριξη, κ.α.).